Thursday, 23 June 2016

Dah lama rasanya tak makan ikan siakap. Sejak-sejak jarang makan di luar ni memang tak merasa la nak makan ikan siakap sebab pasar area sini jarang ada ikan ni. Atau mungkin hari tertentu yang ada tapi ai pulak tak 'melawat kawasan' haritu.

Beberapa hari lepas, agaknya langkah kanan, dapat jugak siakap. Saiz biasa, panjang sikit dari saiz A4 paper tu cuma RM12.80 seekor.....

Buat masak sweet sour ja....sebab cepat dan bahan-bahan pun semua dah ada.... Guna resepi mudah, main campak-campak saja.... Ok la kan, baru RM12.80, kalau makan kat luar, boleh tahan jugak harganya.....

SIAKAP MASAK SWEET & SOUR

1 ekor ikan siakap
Sedikit garam dan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

- Bersihkan ikan, lumur dengan garam kemudian taburkan tepung jagung
- Panaskan minyak, goreng ikan sampai masak. Angkat dan ketepikan

Untuk sos :

Sedikit minyak masak
3 ulas bawang putih (hiris nipis)
2 " halia (hiris nipis)

1 cawan air
5 sudu besar sos tomato 

Baby corn, bawang Holland, cilipadi
Garam dan gula
Sedikit serbuk Maggi Secukup Rasa
Daun sup untuk hiasan

- Panaskan minyak, tumis bawang putih dengan halia hingga terbit bau. Masukkan air dan sos tomato. Biar menggelegak.
- Masukkan sayur, bawang dan cili yang dah dipotong, perasakan dengan garam, gula dan serbuk Maggi Secukup Rasa. Kacau, angkat dan curahkan di atas ikan. Hias dengan daun sup.

# lebih sedap kalau ada capsicum dan nenas yang dipotong dadu.... Capsicum merah dan kuning tu mencantikkan hidangan.....




No comments:

Post a Comment