Seumur hidup cuma sekali buat Cream Puff, itupun 2-3 tahun lepas. Dengan oven comel di dapur tu, sekali bakar cuma 16 bijik ja, mau berjam-jam jugak di dapur.
Resepi choux pastry yang CS guna:
100gm majerin pelangi
250ml air
1 sudu besar gula pasir
125gm tepung gandum
4 biji telur saiz B
- Panaskan oven pada suhu 220 darjah (ikut oven masing-masing)
- Masukkan majerin, air dan gula pasir ke dalam periuk, masak guna api sederhana. Bila majerin cair dan adunan mendidih, tutup api, masukkan tepung gandum dan kacau cepat-cepat guna senduk kayu.
- Nyalakan api dapur semula guna api kecil dan teruskan mengacau hingga terbit kepingan nipis doh di keliling periuk. Tutup api dan biarkan suam.
- Bila adunan suam, masukkan telur dan kacau cepat-cepat guna senduk kayu hingga adunan sekata dengan tekstur lembut serta mudah dipaipkan.
- Masukkan adunan 'choux pastry' tadi ke dalam piping bag yang diletakkan nozzle bentuk bintang dan paipkan atas tray yang disapukan dengan sedikit butter.
- Paip adunan dlm bentuk spiral dengan sekali pusing dan putuskan hujungnya di tengah. Jarakkan sikit dan paip hingga muat tray. Jangan paipkan baki adunan melainkan sehingga sampai masa untuk bakar. Kononnya choux pastry susah naik elok kalau adunan yang siap dipicit dibiarkan lama sebelum bakar. CS pernah terbaca di blog. Betul atau tak, CS tak pasti.
- Sebelum bakar, renjis dengan air. Ini membantu puff untuk naik dengan jayanya...punnn tips ni dari blog jugak. CS ikut ja....
- Bakar pada suhu 220 darjah guna api atas dan bawah untuk 30 minit. Kat sini ada pantang-larang jugak!
JANGAN BUKA pintu oven sebelum cukup 30 minit pertama.....untuk elakkan paf 'turun'
CS turunkan pada suhu 200 darjah pada minit ke 31 dan sambung bakar lagi 10 minit guna api bawah saja.....(tray juga dialihkan untuk pembakaran yang sekata)
JANGAN BUKA pintu oven sebelum cukup 30 minit pertama.....untuk elakkan paf 'turun'
CS turunkan pada suhu 200 darjah pada minit ke 31 dan sambung bakar lagi 10 minit guna api bawah saja.....(tray juga dialihkan untuk pembakaran yang sekata)
- Siap dibakar 40 minit, CS keluarkan tray dari oven tapi tak terus letak atas jaringan. CS sengaja letakkan atas oven sepanjang tempoh membakar paf yang selanjutnya. Dari pengalaman CS, teknik ni akan hasilkan paf yang masak elok bahagian dalamnya.
Sejukkan di atas jaringan sebelum diletak inti kastard. Boleh la paip baki adunan untuk muatkan dlm oven untuk proses membakar seterusnya. Ingat!!! Paip cukup-cukup untuk bakar saja, jangan paip semua! Sampai masa nak bakar baru paipkan yang baki.
Sejukkan di atas jaringan sebelum diletak inti kastard. Boleh la paip baki adunan untuk muatkan dlm oven untuk proses membakar seterusnya. Ingat!!! Paip cukup-cukup untuk bakar saja, jangan paip semua! Sampai masa nak bakar baru paipkan yang baki.
Resepi inti kastard :
1 tin susu cair susu cair
125ml air
125ml air
40gm tepung jagung
40gm tepung kastard
120gm gula pasir
1 biji telur saiz B
1 sukatan penutup botol esen vanilla
1 sudu besar butter
- Mula-mula CS larutkan tepung jagung jagung dengan tepung kastard dalam mangkuk dengan air dulu, kemudian tapiskan ke dalam periuk.
- Tambahkan susu cair, gula pasir dan telur ke dalam periuk. Kacau guna senduk kayu tanpa berhenti supaya adunan tak hangus. Guna api sederhana saja.
- Tutup api bila kastard memekat. Alihkan dan masukkan 1 sukatan tudung botol esen vanilla dan 1 sudu butter. Sebatikan.
- Selepas adunan kastard sejuk, paipkan ke dalam puff yang dibakar tadi. Kalau guna nozzle bintang, memang tak susah nak cari bahagian berlubang untuk paipkan inti.
Cream Puff di buat oleh sahabatku,
ReplyDeleteSedap dimakan daku tak pernah jemu,
Terima kasih sahabat sejatiku,
InsyaAllah.. nama mu sentiasa di dalam doaku..
Apa saja untukmu....
ReplyDeleteEntah kemana kau menghilang
Delete